Virtuella arbetsplatsbesök

Det är inte alltid möjligt att ge unga möjligheten att besöka olika arbetsplatser, även om det skulle kunna hjälpa dem att fatta beslut kring sina framtida yrkesval. Men föreställ dig då att kunna använda virtuella arbetsplatsbesök i 360 grader för att ge dem en inblick i olika yrken som kock, maskinförare eller hotellreceptionist.

WorldSkills Sweden har tillsammans med Europeiska socialfonden tagit fram 20 stycken virtuella arbetsplatsbesök. I varje film får du se en yrkesverksam i sitt dagliga arbete samtidigt som fakta ges kring yrket och dess möjligheter.

Det går att titta på filmerna i en vanlig dator, läsplatta eller mobil och du kan då titta runt i 360 grader. Men allra bäst blir upplevelsen om du använder ett par VR-glasögon.

Undersköterska   Arbetar du som undersköterska stöttar du personer så att de kan leva ett så självständigt liv som möjligt. Du träffar många människor i ditt arbete och bidrar till att skapa en bättre vardag.

Maskinförare   Arbetar du som maskinförare så får du jobba med flera olika maskiner som till exempel hjullastare och grävmaskiner. Vanliga arbetsuppgifter är att gräva för hus och vägar.

Servitris/servitör   Arbetar du som servitör eller servitris är du restaurangens ansikte utåt och behöver vara social och serviceminded. Det är din insats som gör att gästerna får en bra helhetsupplevelse.

Hotellreceptionist  Jobbet som hotellreceptionist är socialt och som hotellets ansikte utåt får du vara med om många spännande möten.

Kock   Arbetar du som kock har du kreativa och varierande arbetsuppgifter. Allt från att planera och komponera menyer till att experimentera med nya smaker.

Anläggare   Anläggning är första fasen i stora byggprojekt. Jobbet är varierande och utvecklande där du får räkna, mäta och läsa ritningar.

Butikssäljare  Som butikssäljare behöver du gilla att sälja, prata med människor och vara engagerad i kunderna. Som butikens ansikte utåt får du vara med om många spännande möten.

Plattsättare   Arbetar du som plattsättare är det bra om du gillar design, att arbeta med mönster och färger. Det gäller också att kunna mäta och räkna och klura fram smarta lösningar.

CNC-tekniker   CNC-tekniker ansvarar för datorstyrda maskiner, som programmeras och kör. Problemlösning är en stor del av jobbet. Det är roligt, spännande och ibland klurigt.

Industrielektriker   Industrielektriker sköter företagens maskinparker och får bland annat dra ledningar, montera elskåp, programmera och arbeta med felsökning.

Betongarbetare   Betongarbetare jobbar med allt ifrån att gjuta husgrunder till att bygga vägar och broar. Jobbet innebär också att man får uppleva många ovanliga platser.

Konferensvärd/konferensvärdinna   Som konferensvärd eller värdinna tar man emot och serva gäster i stora sällskap, hantera teknik samt att se till att gästens önskemål och olika krav löser sig på bästa sätt.

Elektriker   Elektriker installerar belysning och vägguttag i bostäder och kontor, sköter utrustning i industri och fastigheter eller monterar brandlarm och inbrottslarm.

VVS-tekniker   En VVS-tekniker installerar värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och allt som ingår i ett badrum.

Murare   Murare arbetar främst med att bygga upp husväggar med lättbetongblock och klä husfasader med tegel, men även putsning med olika tekniker är en stor del av yrket.

Automationstekniker   Automationstekniker arbetar med många olika moment som att ta fram nya tekniska lösningar, programmera robotar och bygga automatiska maskiner.

Målare   Att arbeta som målare är både praktisk och kreativt, du är med och förändrar med färg. Måleriyrket är omväxlande eftersom du ofta byter uppdrag.

Träarbetare   Som träarbetare får du resa takstolar och väggar, montera fönster, dörrar och kök, bygga altaner och lägga takpannor.

Svetsare   Svetsare arbetar med tillverkning, montering och reparation av metallprodukter och stålkonstruktioner.

Golvläggare   Som golvläggare får du riva, spackla och lägga alla möjliga typer av golv. En del golv läggs i stora enheter och ibland krävs mönsterläggning av parkettgolv.

ESF flaggaliten

Share This: