För din kunskap vidare, bli yrkeslärare

Som yrkeslärare för du dina kunskaper och yrkeserfarenheter vidare till en ny generation. Yrkesläraryrket passar dig som har gedigna kunskaper inom ett yrke och som gillar att få andra att växa. Många yrkeslärare pratar om hur häftigt det är att följa elever över tid och vara en del av deras utveckling.

– Att vara lärare är ett av de viktigaste uppdrag man kan ha! Det är elever som från yrkesprogram som kommer bygga Sverige oavsett yrke. Jag tilltalas av att få vara med på den resan, säger Andreas Markstedt, yrkeslärare från Piteå.

Din arbetsplats är ofta på en gymnasieskola eller en vuxenutbildning där du lär ut ditt yrke. Det kan exempelvis vara ett yrke kopplat till något av de 12 yrkesprogrammen:

– Barn- och fritidsprogrammet

– Bygg- och anläggningsprogrammet

– El- och energiprogrammet

– Fordons- och transportprogrammet

– Handels- och administrationsprogrammet

– Hantverksprogrammet

– Hotell- och turismprogrammet

– Industritekniska programmet

– Naturbruksprogrammet

– Restaurang- och livsmedelsprogrammet

– VVS- och fastighetsprogrammet

– Vård- och omsorgsprogrammet

– Genom att vi försöker ha så många lektioner som möjligt på plats ute i branschen så blir arbetet blir oerhört varierande. Det är mycket farande hit och dit. En dag kan börja på en APL-plats (arbetsplatsförlagt lärande), följt av lektioner på skolan och avslutas med ett studiebesök. Det är det som är charmen med yrket, säger Eva Lönn, yrkeslärare från Malmö

Det fina är att vägen till yrket är kortare och smidigare än vad många tror. Eftersom du redan har själva yrkeskunskapen behöver du bara läsa in pedagogiken. Om du läser på heltid tar utbildningen 1,5 år men vanligast är att läsa i en långsammare takt. Du kan välja att läsa på distans under tre år och på så sätt fortsätta att arbeta under studietiden. Yrkeslärarutbildningar finns på många högskolor runt om i Sverige.

Läs mer om hur du kan bli yrkeslärare på studera.nu


De valde att bli yrkeslärare

”Mina elever ska bygga Sverige” – Andreas Markstedt

Läs hela intervjun här »

”Jag förändrar världen” – Eva Lönn
Läs hela intervjun här »


För dina kunskaper vidare

Se våra andra filmer om varför du ska föra dina kunskaper vidare:

Share This: