Internationellt

scen-1024x384WorldSkills internationellt

Organisationen bakom yrkestävlingarna är WorldSkills International som är en icke vinstdrivande, opolitisk och världsomspännande medlemsorganisation. Historien börjar redan i Spanien 1946. Idag består WorldSkills International av 76 länder/regioner och är en samlingsplats för de organisationer i respektive länder som ansvarar för att främja yrkesutbildning inom transport & logistik, konstruktion & byggnadsteknik, tillverkningsindustri & verkstadsteknik, information & kommunikationsteknik, kreativ form & mode samt social & personlig service. Läs mer här »

Vad är WorldSkills?

Yrkes-EM/EuroSkills

EuroSkills syftar, precis som vårt svenska Yrkes-SM, till att öka intresset kring yrkesutbildningar samt att höja kvaliteten och statusen på de tävlande yrkena. Initiativtagaren till de europeiska mästerskapen är slovaken och EU-kommissionären i utbildningsfrågor, Jan Figel. Figel besökte Word Skills Competition i Helsingfors 2005 och blev hänförd av alla yrkeskickliga ungdomar från hela världen som tävlade i olika yrken. Han beslöt sig för att arrangera ett europeiskt mästerskap för att stärka banden mellan länderna. Idag är tävlingen verklighet. Nästa EuroSkills går av stapeln i Ungern och Budapest den 26-28 september 2018. Läs mer här »

sverige_marsch

Yrkes-VM/WorldSkills

Yrkes-VM, som räknas till en av världens absolut största tävlingar alla kategorier, arrangeras vartannat år i något av de 74 länder som ingår i organisationen WorldSkills International och som har kapacitet att administrera ett evenemang i denna storlek. Antalet tävlande i Yrkes-VM är ca 1 200 st och dessa ungdomar kommer att tävla i ca 50 olika grenar. Publikantalet beräknas uppgå till 200 000 och ca 2 000 experter, delegater och domare kommer att finnas på plats under tävlingsdagarna. WorldSkills Competition 2017 kommer arrangeras den 14-19 oktober i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Läs mer här »

Svensk medverkan

Redan på 50-talet arrangerades internationella yrkesmästerskap. 1995 deltog Sverige för första gången i Yrkes-VM, WorldSkills Competition och vi har arrangerat ett gemensamt Yrkes-SM sedan 2004. 2008 var det premiär för Yrkes-EM där Sverige deltog med stor framgång. Genom att killar och tjejer får mäta sina krafter mot andra ungdomar höjs yrkeskunskaperna och utbytet yrken emellan ökar. På yrkestävlingarna sker tävlande inom områdena bygg, industri, teknik, it, hantverk, service med mera.

Share This: